Terug naar orkest

Terug naar hoofdmenu

Frank van Overeem

“Als jongetje van vier was ik al verliefd op de accordeon, koldeon noemde ik het. Op vakantie in Callantsoog deden mijn ouders vaak een bezoek aan Alkmaar en ik werd voor de Hema op het stoepje gezet; druk als ik was bevroor ik bij een man, verkleed als  Pierrot, accordeon op de borst, trommel op de rug en belletjes op zijn hoofd (Nikkelen Nelis) en zat daar twee uur te genieten. Helaas kom ik uit een klassiek-gericht gezin; pa had conservatorium-piano en -viool dus een accordeon was volks! Geen accordeon. "Hoe verzin je het”, aldus Frank.

In 1978 ging hij met vrienden naar Ierland, dus ook naar cafeetjes waar traditionele muziek werd en gelukkig nog steeds wordt gespeeld. Daar ontmoette hij Nora Hogan en zij gaf hem de raad zijn liefde na te jagen. Moeders, met een zeker schuldgevoel, had daags na zijn verhaal een accordeon geregeld.  Bij Loek van den Bergh werd na die vakantie hard gestudeerd op Ierse nummers en een jaar later speelde Frank in een Iers café, o.a. het Ierse lied  Nora". Zweet op de rug, niets gezien, maar na afloop zeker twaalf potten Iers bier, want"Welke Nederlander doet dat nou?"  Loek is nog steeds zijn grote voorbeeld als het om accordeonmuziek gaat. Zijn naam valt steeds. Dat moet leuk geweest zijn: Frank de “melodie”  en Loek, als echte entertainer,  meespelend en ondersteunend.

Na jaren afwezig te zijn geweest, is Frank terug op het nest (noem het Aurora) en speelt nu al mee in het B-orkest. Wij hopen dat het nu langer zal zijn dan de eerste keer.

En Frank?
“Ik geniet elke donderdag enorm. Rob is echt een Amsterdammer:  veel lol, maar wel kritisch en haalt het beste uit je naar boven. Elke keer kom ik thuis met een gevoel weer iets verder te zijn. Dan is oefenen ook leuk.”

Naast deze hobby heeft hij een eigen hardloopclub, waar hij nog steeds de hoogste tempo’s kan aangeven. 
Fanatiek? "Ja. Als ik iets doe, dan ga ik ervoor. Of het nou muziek of hardlopen is, dat maakt niet uit."

Hobby's?
"Mijn volière met parkieten en papegaaien, klussen in en om het huis, koken voor vrienden en natuurlijk accordeon spelen, vooral Ierse nummers. Maar ook fitness-trainingen geven bij mij thuis, mijn grote zeeaquarium en bovenal: hardlopen. Zeg geen rennen, want dat is echt iets anders”, aldus dit drukke ventje.

Wij hopen dat we hem nog vele jaren als lid en stimulator in de club zullen hebben.